Външният министър на Северна Македония направи коментар на преговорите с България.Изходът

...
Външният министър на Северна Македония направи коментар на преговорите с България.Изходът
Коментари Харесай

Османи: Преговорите с България приключиха с 3:1 за Северна Македония

Външният министър на Северна Македония направи коментар на договарянията с България.

Изходът от договарянията с България завърши с 3 на 1 за нас. Ние запазихме езика, започнахме договаряния за участие в Европейски Съюз и оставихме историческите въпроси отвън пътната карта. България получи смяна на Конституцията някъде по средата на процеса - след започването на договарянията. Поради тази причина считам, че това бе един добър компромис.

Това съобщи македонският министър на външните работи Буяр Османи и добави: „ В обществото има консенсус, че конституционните промени не нанасят щета. На въпроса, за какво е против поискания референдум от страна на опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ за Договора с България Османи отговори: По създание никой не е против измененията в Конституцията. Дори и във ВМРО-ДПМНЕ има хора, които считат, че това е в полза на македонския народ и на страната. Това значи и институционално дефиниране на връзките сред болшинството македонски народ и българското малцинство. За първи път в най-висшия държавен документ се дефинира това отношение и това става по искане на България. Ако ние бяхме поискали това нещо, това нямаше да го получим “.

„ Въпросът за смяната на Конституцията измести дебата за идентичността от това кой какъв е бил в миналото в дебата за правата на индивида. Това е една огромна победа за нас, тъй като изместихме дебата за правата на малцинствата и правата на индивида “, сподели Османи пред локалната телевизия „ Сител “, предава БГНЕС.

Според него с постигнатото съглашение с България „ Северна Македония е завършила с екзистенциалните си провокации “.

„ Референдум за Договора с България не може да има. Това е един интернационален контракт. Охридското съглашение, Договорът с България и Преспанското съглашение са трите стълба на Македония. Няма по какъв начин те да бъдат отстранени “, сподели още Буяр Османи. Той счита, че „ казусът с интерпретацията на историята е действителен “.

В началото на септември ВМРО-ДПМНЕ изиска в РСМ да бъде извършен референдум за отменяне на Договора за другарство сред България и РСМ, който бе подписан на 1-ви август 2017г. Лидерът на партията Християн Мицкоски назова Договора „ отровно дърво “.

Председателят на Народното събрание Талат Джафери отхвърли настояването и го дефинира като антиконституционно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР